STOŁÓWKA - Zespół Szkolno-Przedszkolny w Dobrej

Przejdź do treści

STOŁÓWKA

O SZKOLE

Godziny wydawania obiadów
11.40 - 13.00

Cena obiadu - 3 zł
Płatność za obiady - do 15 dnia każdego miesiąca.
Zwrot za obiad odliczany będzie w przypadku, gdy rodzić zgłosi nieobecność dziecka
w sekretariacie telefonicznie (63 279 40 27) lub osobiście i jest ona dłuższa niż 1 dzień.
Nie ma odliczeń za pojedyncze dni nieobecności ucznia (zgodnie z Zarządzeniem Dyrektora ZS-P w Dobrej).

OPŁATA ZA GRUDZIEŃ - 45 zł

Herbata - 2 zł

Wpłat należy dokonywać u p. Iwony Moksik (sekretariat).
JADŁOSPIS OBIADOWY




Do otwarcia plików niezbędny jest program Adobe Reader
który można pobrać ze strony http://get.adobe.com/reader/

SZCZEGÓŁY JADŁOSPISU DOTYCZĄCE SKŁADNIKÓW + ALERGENÓW
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności
alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

14 ALERGENÓW WYMAGAJĄCYCH UWZGLĘDNIENIA W OPISIE:
  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z
dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

© Zespół Szkolno-Przedszkolny w Dobrej. Wszelkie materiały zastrzeżone.
Strona monitorowana przez Google.
Wróć do spisu treści