PRZEDSZKOLE - Zespół Szkolno-Przedszkolny w Dobrej

Przejdź do treści

PRZEDSZKOLE

PRZEDSZKOLE SAMORZĄDOWE
W DOBREJ

KIEROWNIK
mgr Marzenna Jeżyk

tel. 572 653 592
ul. Długa Wieś 30, 62-730 Dobra

Godziny pracy:
poniedziałek - piątek
6.30 - 16.00
GRUPY PRZEDSZKOLNE W ROKU SZKOLNYM 2018/2019
GRUPA
CZAS PRACY GRUPY
REALIZACJA PODSTAWY PROGRAMOWEJ W GODZ.
NAUCZYCIELE
I
6.30 - 16.00
8.00 - 13.00
Magdalena Banasiak, Aleksandra Gajewska, Anna Kleśta (j. angielski)
Aleksandra Gajewska (rytmika), Marzenna Jeżyk
II
8.00 - 13.00
8.00 - 13.00
Anna Guziak, Anna Kleśta (j. angielski)
Aleksandra Gajewska (rytmika)
III
8.00 - 13.00
8.00 - 13.00
Renata Błazełek, Anna Kleśta (j. angielski)
Aleksandra Gajewska (rytmika)
IV
8.00 - 15.30
8.00 - 13.00
Agata Dawid, Anna Kleśta (j. angielski), Aleksandra Gajewska (rytmika)
Marzenna Jeżyk, Renata Błazełek, Anna Guziak
V
8.00 - 16.00
8.00 - 13.00
Marianna Urbańczyk, Marzenna Jeżyk, Anna Kleśta (j. angielski)
Aleksandra Gajewska (rytmika)
0a
8.00 - 13.00
8.00 - 13.00
Iwona Śmieja, Anna Kleśta (j.angielski), Krystyna Kuszczyńska (religia)
Aleksandra Gajewska (kształcenie artystyczne, rytmika)
0b
8.00 - 13.00
8.00 - 13.00
Grażyna Łukasik, Anna Kleśta (j.angielski), Krystyna Kuszczyńska (religia)
Aleksandra Gajewska (kształcenie artystyczne, rytmika)
JADŁOSPIS OBIADOWY


Do otwarcia plików niezbędny jest program Adobe Reader
który można pobrać ze strony http://get.adobe.com/reader/
WYPRAWKA DLA PRZEDSZKOLAKA
Składka na wyprawkę wynosi 50,00 zł.
W ramach tych środków zostaną zakupione materiały papierniczo-biurowe oraz przybory, niezbędne do działalności dydaktyczno-wychowawczej w ciągu roku szkolnego.
Pieniądze będą zbierane przez wychowawcę grupy.
Każde dziecko do przedszkola przynosi: ręcznik z monogramem, kubek, pastę i szczoteczkę do zębów, łapcie, strój gimnastyczny dla dzieci 5-6 lat.
SZCZEGÓŁY JADŁOSPISU DOTYCZĄCE SKŁADNIKÓW + ALERGENÓW
W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności
alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz
14 alergenów - substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.
Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.

14 ALERGENÓW WYMAGAJĄCYCH UWZGLĘDNIENIA W OPISIE:
  1. Ziarna zbóż zawierające gluten, tzn. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz czy też pszenica kamut, a także ziarna odmian hybrydowych powyższych zbóż, jak również produkty przygotowane na ich bazie.
  2. Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  3. Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  4. Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  5. Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  6. Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  7. Mleko oraz produkty przygotowane na jego bazie (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy z drzew orzechowych , tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzechy pekan (Carya illinoinensis (Wangenh), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  9. Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  10. Gorczyca oraz produkty przygotowane na jej bazie.
  11. Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na jego bazie.
  12. Dwutlenek siarki oraz siarczyny w stężeniach wyższych niż 10 mg/kg lub 10 mg/l w przyblizeniu na całkowita zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców.
  13. Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie.
  14. Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie.
(Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach)
Z ŻYCIA PRZEDSZKOLA - GALERIA ZDJĘĆ
Dzieci z grupy I wraz z wychowawcą p. Aleksandrą Gajewską i p. Edytą Matczak świętowały 18. Dzień Papieski, czyli 40 rocznicę wyboru Papieża Jana Pawła II. Dzieci samodzielnie wykonały piękne okolicznościowe kartki.

25 września 2018 r. dzieci z grupy 0b wybrały się do Happy Centrum Kreatywnego Rozwoju w Turku. Wyjazd odbył się z okazji Dnia Chłopca. 6-latki bawiły się wspaniale uczestnicząc w takich zabawach  jak: "Zdrowy Ząbek", "Bomba", "Pierdzioszek". Uczestniczyły też w "bitwie na poduszki" i przeciąganiu liny. Dla dzieci został przygotowany słodki poczęstunek oraz niespodzianka - wata cukrowa. Wizyta w Happy zakończyła się wspaniałą dyskoteką. Opiekę nad dziećmi sprawowały panie: Grażyna Łukasik i Iwona Moksik.

Dziewczynki z grupy IV wraz z wychowawcą p. Agatą Dawid pamiętały o swoich kolegach i z okazji Dnia Chłopca złożyły im życzenia i wręczyły skromne upominki.

Dzieci z grupy IV z ogromną radością powitały Panią Jesień, gromadząc w sali przedszkolnej wszystkie jej dary sadu, lasu, ogrodu i parku.

Uczestnicy ruchu drogowego, dzieci z grupy I i IV odpowiedzialnie podchodzą do wymaganych zasad i obowiązujących przepisów dla zachowania bezpieczeństwa na drodze. Dzieci wraz ze swoimi paniami udały się na pobliskie skrzyżowanie, aby w praktyczny sposób nauczyć się bezpiecznego przechodzenia przez jezdnię. Podczas wycieczki dzieci obserwowały ruch uliczny, nazywały pojazdy oraz obserwowały znaki drogowe.

12 września 2018 r. dzieci z oddziału 0a wraz z opiekunkami p. Iwoną Śmieja i p. Marzenną Jeżyk uczestniczyli w zajęciach obejmujących teoretyczną i praktyczną naukę postępowania w sytuacjach zagrożenia pożarowego. Zajęcia odbywały się w sali edukacyjnej "Ognik" Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Turku. Na zajęcia złożyły się filmiki edukacyjne, pogadanki, działania praktyczne w formie zabawy. Dzieci zobaczyły jak działają czujniki czadu i dymu, nauczyły się jak prawidłowo wezwać służby ratownicze. Mogły się ubrać w strój strażaków i wcielić się w ich role. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszył się wóz strażacki z sygnalizacją świetlną dla dzieci, "gorące drzwi" i "płonąca patelnia”. Każde dziecko otrzymało dyplom udziału w zajęciach.

20 września 2018 r. to Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka. Ten dzień dzieci z grupy V ze swoją wychowawczynią p. Mariolą Urbańczyk i p. Edytą Serafin spędziły w Centrum Kreatywnego Rozwoju w Turku.

Dzieci z grupy III i IV odważnym krokiem weszły w nowy rok szkolny. Pochłonięci obowiązkami nie zapominają o przyjemnościach. W dniu 15 września uczestniczyły w zajęciach w ramach Światowego Dnia Kropki, zaraz po tym - 20 września świętowały Ogólnopolski Dzień Przedszkolaka. Wychowawcy grup p. Renata Błazełek i p. Agata Dawid uważają, że wszystko idzie w dobrym kierunku. Nauka przez zabawę to jedno z głównych założeń wychowania przedszkolnego.

© Zespół Szkolno-Przedszkolny w Dobrej. Wszelkie materiały zastrzeżone.
Strona monitorowana przez Google.
Wróć do spisu treści